اول بودن همیشه سخت است. نخستین ایده، نخستین طرح، نخستین اجرا. خیلیها همیشه ایدههای خوبی دارند. ایدههای درخشان که اگر اجرا شوند، منشأ تغییراتی بزرگ خواهند شد. اما بیشتر اوقات، ایدهها همان جا که هستند باقی میمانند؛ گوشه ذهن. مسیح و پیمان اما ایده را اجرا کردند. برای نخستین بار در ایران.
مسیح خدابخشیان و پیمان فاطمی، طراحان و مجریان بازی حالا در خانه دبیرالملک محله سرچشمه، میزبان گروههایی هستند که دوست دارند در این تجربه جدید سهیم باشند؛ تجربه فرار از اتاق.
مسیح از آغاز همکاری گروه میگوید: «من و پیمان، برای ادامه تحصیلات در مقطع کارشناسی ارشد خارج از کشور بودیم. هرکداممان یک کشور بودیم. بلژیک، فرانسه، آلمان و سوئد. برای یک سفر تفریحی با هم قرار گذاشتیم. نخستین بار در شهر پراگ جمهوری چک بود که اسکیپ روم را تجربه کردیم. دفعه بعد در برلین آلمان بازی کردیم. بار سوم در ورشو لهستان و همچنین در بوداپست مجارستان. همین مسأله هم تجربهمان را در انجام این بازی بالا برد. آنجا بود که به فکرمان رسید وقتی به ایران برگشتیم، راهاندازی این بازی را در کشور خودمان پیگیری کنیم. من و پیمان قصد داشتیم بعد از اتمام تحصیلاتمان به ایران برگردیم. دو دوست دیگرمان خارج از کشور هستند و از آنجا با ما همکاری و همفکری میکنند.»
بازی فرار از اتاق یا همان اتاق فرار، کمی بیشتر از یک ماه است که در ایران راهاندازی شده اما جرقه آن از یک سال پیش زده شده است. مسیح در این باره توضیح میدهد: «ما از شهریور سال ۹۴ دنبال این بودیم که بازی را به صورت مستقل راهاندازی کنیم. برای همین شروع به پیگیری کردیم. از وزارت ارشاد شروع کردیم و بعد سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و وزارت ورزش و جوانان که همگی این نهادها از ایده استقبال کردند و قول همکاری دادند. اما در عمل، کار به بنبست میخورد البته شهرداری تا جای خوبی پیش رفت. قرار بود اردیبهشت امسال بازی را در فرهنگسرای سرو اجرا کنیم که همزمان شد با ارتباط با انجمن اوقات فراغت. رئیس انجمن اوقات فراغت و رامبد جوان، رئیس هیأت مدیره انجمن از این ایده استقبال کردند و گفتند قرار است خانه فراغت در منطقه ۱۲ تهران و در خانه دبیرالملک راهاندازی شود و شما میتوانید اسکیپ روم را در این مجموعه اجرا کنید. ما هم دیدیم زیرزمین مجموعه فضای خوبی دارد. به این ترتیب بود که با تیم طراحی فضا و دکور وارد مذاکره شدیم.
امیرحسین قدسی، طراح سینما، طراحی فضا را بر عهده گرفت و مرتضی فربد و فرشید جعفری هم طراح و مجری دکور بودند. به این ترتیب از اول خرداد ماه امسال، دکور و تجهیز فضا برای بازی آماده شد و گروههایی برای انجام بازی مراجعه کردند. البته هنوز افتتاح به صورت رسمی انجام نشده بود که در نهایت از پنجم مرداد، بازی اتاق فرار به صورت رسمی افتتاح شد و مورد توجه علاقه مندان قرار گرفت. این در حالی است که تبلیغات ما بیشتر دهان به دهان بود و تاکنون از ابزار تبلیغاتی استفاده نکردهایم.»
گروه برای کار خود وقت زیادی صرف کرده است. بازیهای زیادی را در خارج کشور امتحان کردهاند تا به نتیجه دلخواه برسند. «خواستیم به مدلی برسیم که قابل ارائه باشد. طراحی بازیها و معماها را هم من و پیمان انجام دادهایم. فعلاً سناریوی نجات تهران از حمله تروریستی در حال اجراست اما بنا داریم سناریوهای دیگری را هم اجرا کنیم. از جمله سناریوی معمای قتل دهه ۴۰ با عنوان «معمای قتل طهران 1346» و همچنین بازیهایی که سناریوی آن به دوره نادر شاه و نیز زمان قاجار برمیگردد. تا همین حالا هم گروهها استقبال زیادی از این بازی کردهاند و در نظر داریم از افراد مشهور و چهرهها برای انجام بازی دعوت کنیم.
به هرحال این بازی معمایی فرصت خوبی را به وجود آورد که برای یک ساعت، فکر افراد را درگیر کند و آنها را به فکر کردن و کشف رمزهای بازی وادارد. در حال حاضر هم با همکاری انجمن اوقات فراغت در نظر داریم این برنامه را علاوه بر تهران، در شهرهای دیگر هم اجرا کنیم. احتمال اینکه بتوانیم در اصفهان این کار را انجام دهیم زیاد است.»
یک ساعت فکر بدون موبایل، تبلت، لپتاپ و هر وسیله دیگری؛ امکانی که این روزها خیلی فراهم نیست. در اتاق فرار اما وضع فرق میکند.